به گزارش پارس ، دکتر علی اکبر سهیلی آزاد در گفت وگو با ایسنا، به موضوع جذب کلسیم در بدن اشاره کرد و افزود: کلسیم یکی از ریز مغذی هایی است که نقش بسیار مهمی در ساخت استخوان بدن برعهده دارد، به طوری که ۹۹ درصد کلسیم موجود در بدن به صورت فسفات کلسیم در استخوان و دندان ها وجود دارد.

این متخصص تغذیه با بیان اینکه عوامل مختلفی در جذب کلسیم از دیواره روده بزرگ دخالت دارد، اظهار داشت: ویتامین D نقش بسزایی در جذب کلسیم دارد تا آنجا که بدون ویتامین D، کلسیم مصرفی در روده جذب نمی شود. این ویتامین سبب ساخت یا سنتز پروتیئنی در قشای سلول های روده و لوله های ادراری در کلیه ها می شود. در پی این امر، کلسیم مصرفی در غذاها توسط پروتیئن از روده ها به جریان خون انتقال می یابد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: معمولا مقادیر ویتامین D موجود در مواد غذایی کم است، اما نورمستقیم خورشید نقش بسیار مهمی در ساخت ویتامین D در بدن افراد دارد.

دکتر سهیلی آزاد محیط اسیدی روده را عامل مهم جذب کلسیم در آن دانست و گفت: قند لاکتوز موجود در شیر به مقدار جزئی در روده تبدیل به اسید لاکتیک شده، موجب افزایش جذب کلسیم در آن می شود. لذا شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می شوند، مقدار زیاد قند لاکتوز موجود در شیر مادر توسط باکتری های موجود در روده به اسم لاکتوباسیل ها به مقدار کم به اسید لاکتیک تبدیل شده و سپس سبب افزایش جذب کلسیم می شوند.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه برخی اسید آمینه های موجود در غذاهای پروتیئنی جذب کلسیم در روده را افزایش می دهد، اظهار داشت: نسبت کلسیم به فسفر در رژیم های غذایی در جذب کلسیم بسیار موثر است به طوری که اگر این نسبت در برنامه غذایی بین صفر تا یک باشد، کلسیم به خوبی جذب بدن می شود و در صورت افزایش نسبت کلسیم به فسفر، جذب کلسیم در روده کاهش می یابد.

دکتر سهیلی آزاد در ادامه، تصریح کرد: به طور طبیعی حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد کلسیم موجود در مواد غذایی جذب روده می شوند، اما افزایش مقدار کلسیم بدن از طریق مصرف بیش از اندازه قرص ها موجب تاثیرگذاری منفی بر سیستم قلبی – عروقی در افراد می شود.

وی به منابع مهم حاوی کلسیم اشاره کرد و گفت: شیر، لبنیات، از جمله مواد غذایی که سرشار از کلسیم هستند، به طوری که در هر ۱۰۰ میلی لیتر شیر ۱۲۰ میلی گرم و در هر ۱۰۰ گرم پنیر، ۳۵۰ میلی گرم کلسیم موجود است. همچنین کشک یکی از منابع بسیار مهم و غنی از کلسیم و فسفر است که برای رشد استخوان ها بسیار مفید است.

این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان با اشاره به اینکه سوپ تهیه شده از قلم گوسفند و مرغ، سبزیجات، پوست غلات و حبوبات منبع بسیار خوبی از لحاظ تامین کلسیم و فسفر است، افزود: افرادی که از مکمل ها برای افزایش میزان کلسیم بدن استفاده می کنند، باید بدانند که میزان بالای کلسیم موجب بروز سنگ کلیه می شود به طوری که میزان کلسیم بدن به طور کلی باید بین ۹ تا ۱۱ میلی گرم در هر ۱۰۰ لیتر خون باشد.