پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- محمد علی امینی- کیهان، برای چندمین بار بود که وزیر آموزش و پرورش از کمی بودجه وزارتخانه‌اش گله می‌کرد؛ علی‌اصغر فانی هفته گذشته گفت که اگرچه بودجه آموزش و پرورش افزایش داشته است، اما بازهم نیازمند به خصوصی سازی در آموزش و پرورش هستیم. وزیر تأکید کرد که از کل بودجه آموزش و پرورش، 99 درصد آن صرف حقوق کارکنان می‌شود و تنها 1 درصد باقی‌مانده به آموزش و پرورش و کیفیت آن اختصاص دارد! اگرچه تلخی این واقعیت، پنهان شدنی نیست، اما جابجایی مالی و سوء مدیریت در چنین شرایطی، قوز بالاقوز است! مطالب زیر را خوانندگان فرهنگی کیهان به دفتر روزنامه ارسال داشته‌اند که گویای سوءمدیریت مالی در وزارت آموزش و پرورش و تضییع مستمر حق‌الناس، آن هم در لوای بخشنامه‌های ابلاغی است! هر یک از این دو مطلب، شفاف‌سازی مسئولان این وزارتخانه را می‌طلبد، و البته گفتنی‌های دیگری هم در این مورد وجود دارد!

farhangiantakhalof

دانشگاه فرهنگیان، دانشگاهی است که می‌بایست مبدا تحولات جامعه باشد و به پرورش روح و فکر معلمان آینده این سرزمین بپردازد؛ با روی کارآمدن دولت تدبیر و امید، امید می‌رفت اوضاع کلی این دانشگاه سروسامانی بیابد، اما متاسفانه این روزها به حاشیه‌هایی نامیمون گرفتار آمده است. طبق تبصره ذیل ماده 6 قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان به جهت شبانه‌روزی بودن موظف است امکانات رفاهی عمومی از قبیل خوابگاه، سلف سرویس و... که در سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی ارائه می‌شود در اختیار دانشجو معلمان قرار دهد و در مقابل، هزینه ارائه این خدمات، متناسب با سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی از وجوه پرداختی به دانشجو معلمان کسر گردد و همچنین مادامی که خدماتی ارائه نمی‌گردد طبعا نباید هزینه‌ای از دانشجو معلمان دریافت گردد. به موجب تفاسیر سلیقه‌ای که هر دوره توسط مسئولین دانشگاه صورت پذیرفته در بازه‌های زمانی متفاوت، هزینه‌های مختلفی بابت استفاده از امکانات رفاهی عمومی از دانشجو معلمان کسر گردیده است. برای مثال ترم بهمن 91 در اکثر پردیس‌های دانشگاه فرهنگیان از دانشجو معلمان فقط 300000تومان، ترم مهر 92 در برخی پردیس‌ها 120000 تومان و در برخی دیگر نیز مبالغ بیشتری از دانشجو معلمان دریافت شد. اما این پایان ماجرا نبود و از ابتدای بهمن 92، طبق بخشنامه به شماره د/100/5269/50000 مورخ 1392/9/19، ماهیانه 45درصد از حقوق هر دانشجو معلمی که از امکانات خوابگاه و سلف استفاده می‌گردد کسر گردید.

farhangiantakhalof1

موارد نقض صریح قانون در این بخشنامه کم نیست:
مورد اول: طبق تبصره ذیل ماده 6 قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش، هزینه‌هایی که بابت امکانات رفاهی عمومی از وجوه پرداختی به دانشجو معلمان کسر می‌گردد می‌بایست متناسب با سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی باشد اما درحال حاضر طبق بخشنامه به شماره د/100/5269/50000 مورخ 1392/9/19، ماهیانه 45درصد از حقوق یک دانشجو معلم صرفا به جهت هزینه خوابگاه و غذا کسر می‌گردد، یعنی ماهیانه تقریبا 200000 تومان که جمعا به ازای هر ترم بیش از 800000تومان می‌شود. آیا حتی یک دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی هم به این میزان بابت هزینه خوابگاه و غذا می‌پردازد؟!

مورد دوم، کسر از حقوق دانشجو معلمان در ایامی همچون تابستان، عید نوروز و سایر تعطیلاتی است که دانشجو معلمان از هیچ کدام از خدمات دانشگاه فرهنگیان (خوابگاه و غذا و...) استفاده نمی‌کنند. این درحالی است که طبق تبصره ذیل ماده 6 قانون متعهدین خدمت به وزارت آموزش و پرورش تنها زمانی می‌بایست از حقوق دانشجو معلمان هزینه کسر گردد که از امکانات رفاهی عمومی نظیر خوابگاه و غذا و... استفاده کنند. مورد نقض آشکار این قانون را در بخشنامه به شماره 50000/2765/200/د مورخ 1393/4/21 دانشگاه فرهنگیان که به قانون مذکور نیز استناد کرده است می‌توان یافت. یعنی حتی در ایام تابستان، از تیرماه سال جاری به میزان 45درصد از حقوق دانشجو معلمان در قبال خدماتی که دانشگاه فرهنگیان به ایشان ارائه نداده کسر می‌گردد. (تصویر فیش حقوقی) آیا این نقض صریح قانون نیست؟ مگر در تابستان چه خدماتی به دانشجو معلمان ارائه می‌شود که 45درصد از حقوق آنان کسر می‌گردد؟!

آیا مدارس خاص در آموزش و پرورش سرقت قانونی می‌کنند؟!

پایگاه خبری تحلیلی «پارس»- برای چندمین بار بود که وزیر آموزش و پرورش از کمی بودجه وزارتخانه‌اش گله می‌کرد؛ علی‌اصغر فانی هفته گذشته گفت که اگرچه بودجه آموزش و پرورش افزایش داشته است، اما بازهم نیازمند به خصوصی سازی در آموزش و پرورش هستیم. وزیر تأکید کرد که از کل بودجه آموزش و پرورش، 99 درصد آن صرف حقوق کارکنان می‌شود و تنها 1 درصد باقی‌مانده به آموزش و پرورش و کیفیت آن اختصاص دارد! اگرچه تلخی این واقعیت، پنهان شدنی نیست، اما جابجایی مالی و سوء مدیریت در چنین شرایطی، قوز بالاقوز است! مطالب زیر را خوانندگان فرهنگی کیهان به دفتر روزنامه ارسال داشته‌اند که گویای سوءمدیریت مالی در وزارت آموزش و پرورش و تضییع مستمر حق‌الناس، آن هم در لوای بخشنامه‌های ابلاغی است! هر یک از این دو مطلب، شفاف‌سازی مسئولان این وزارتخانه را می‌طلبد، و البته گفتنی‌های دیگری هم در این مورد وجود دارد!

farhangiantakhalof2

مطابق ماده 2 دستورالعمل مالی مدارس شاهد، مصوب ستاد مرکزی شاهد وزارت آموزش و پرورش، برای اداره و نگهداری و حفظ سطح کیفی مدارس شاهد، منابعی در نظر داشته شده است: سرانه‌ها و اعتبارات آموزش و پرورش، مشارکت‌های مالی اولیاء دانش‌آموزان، سرانه‌ها و اعتبارات طرح شاهد و کمک‌ها و هدایای مردمی دستگاه‌های دولتی وغیردولتی.

ظاهرا چندین سال است که به جز بند دوم مذکور (مشارکت مالی اولیاء)، کمک خاص دیگری به مدارس شاهد نشده است. دانش‌آموزان این مدارس در سال‌های اولیه فرزندان شهدا و آزادگان، ایثارگران و جانبازان بودند که بعدا قرار شد اگر ظرفیت داشتند از فرزندان فرهنگیان هم ثبت‌نام شود؛ اما در حال حاضر این موضوع برعکس شده و تعداد دانش‌آموزان فرزند فرهنگی این مدارس از سایر دانش‌آموزان بیشتر شده است.

وزارت آموزش و پرورش در سال 86 به منظور تسهیل ثبت‌نام فرزندان فرهنگیان در مدارس شاهد، طی بخشنامه‌ای، درصدی تخفیف برای ثبت‌نام فرزندان فرهنگیان قائل شد و همان درصد را خود وزارتخانه به مدارس شاهد پرداخت نمود. اما متأسفانه، سال‌های بعد، ابلاغ بخشنامه مذکور تکرار می‌شد، بی‌آنکه وزارت آموزش و پرورش، کسری بودجه مدارس شاهد را که ناشی از این تخفیف بخشنامه‌ای بود، جبران نماید و حتی اخیرا این درصد تخفیف افزایش هم داده شده است!

دراین باره، چند نکته درخور توجه است، که باید به آن توجه داشت: 
اولا،‌هزینه‌های مدارس شاهد بر دوش اولیاء است، اگر بناست تخفیفی در ثبت‌نام دانش‌آموزان داده شود، این تخفیف باید بالسویه و برای همه یکسان باشد، مگر فرزندان شاهد و ایثارگر که مدارس شاهد از اساس برای این عزیزان پایه‌گذاری شده است، به عبارت دیگر به عنوان مثال بین فرزند فرهنگی با فرزند کارگر چه تفاوتی است که وزارت آموزش و پرورش برای کارمندان خود قائل به تخفیفی چنان گسترده می‌شود و بی‌آن‌که کسری بودجه ناشی از این تخفیف را جبران نماید، بار آن را بر دوش خانواده کارگری می‌اندازد؟!

ثانیا، تنها بودجه غیردولتی‌ای که صرف هزینه‌های جاری مدارس می‌شود، همین پرداختی‌های اولیاء دانش‌آموزان است. حذف این پرداختی، ضرر قابل توجهی بر تیم آموزشی در این مدارس می‌زند؛ ‌علی‌الخصوص این که آموزش و پرورش پیگیر خصوصی‌سازی مدارس است و وزیر محترم نیز در این باره اظهار نظرهایی داشته‌اند، گویی بنابر تصمیم ناصحیح وزارت آموزش و پرورش، هزینه این خصوصی سازی را هم باید بپردازند، الا کارمندان خود آموزش و پرورش و بار مالی ناشی از این تصمیم را هم باید غیرفرهنگیان متحمل شوند! البته تأثیر سوء ناشی از کمبود بودجه، در نهایت دانش‌آموزان فرهنگی را هم متأثر خواهد کرد.

ثالثا، به عنوان نمونه در مدرسه‌ای که حدود 300 نفر جمعیت دارد، 175 نفر آن فرزند معلمین هستنند و مبلغ سرانه اولیاء، 400 هزار تومان است که طبق بخشنامه آموزش و پرورش به فرهنگیان 40 درصد (160 هزار تومان) تخفیف داده شده است. این میزان تخفیف برای چنین مدرسه‌ای در سال 28 میلیون تومان می‌شود! واضح است که این مبلغ، می‌تواند در بهبود اوضاع کمی و کیفی یک مدرسه برای یک سال تحصیلی، تأثیر بسزایی داشته باشد.